Foto: Arkiv TT

Irak uppges inleda insats mot Kirkuk

Publicerad

Den irakiska armén inleder en militär insats för att inta Kirkukprovinsen, det uppger en general enligt nyhetsbyrån AFP. Den irakiska armén förnekar dock att någon insats skulle äga rum.

Spänningarna i området har ökat kraftigt efter att kurderna röstat för att irakiska Kurdistan ska vara självständigt, i en folkomröstning som Bagdad fördömt som olaglig. Omröstningen genomfördes även i Kirkuk, som både irakiska Kurdistan och Bagdad gör anspråk på.

Att Kirkuk inkluderades i folkomröstningen om den kurdiska självständigheten var olyckligt, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet. Beslutet har ökat spänningarna kring oljestaden rejält.

– Hade det bara varit irakiska Kurdistans tre provinser som omfattades av folkomröstningen så hade nog situationen gått att lösa förhandlingsvägen, säger han.

Enligt Hallenberg skulle en militär konfrontation vid Kirkuk få förödande konsekvenser, ett slags inbördeskrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.