Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis/Joshua Goodman

Iran: Bara Rushdie själv kan klandras

Publicerad

Irans regering nekar till inblandning i knivattacken mot författaren Salman Rushdie i fredags. I en första kommentar efter attacken skyller en talesperson för Irans regering på Rushdie själv.

– Angående incidenten med en attack på Salman Rushdie i USA anser vi inte att någon förtjänar att klandras och anklagas förutom honom och hans anhängare, sade Nasser Kanaani, enligt AP.

Attackerades under ett framträdande

Salman Rushdie blev knivhuggen under ett framträdande i delstaten New York i fredags och skadades bland annat i levern och i ett öga, enligt hans agent. En 24-årig man greps på platsen.

Han har levt under dödshot i över 30 år, efter att Irans dåvarande andlige ledare ayatollah Khomeini utfärdat en dödsdom mot honom. Detta efter publiceringen av romanen ”Satansverserna”, som har beskrivits som en en sorts satir över delar av islams historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.