Montage: Enrico Letta och Silivio Berlusconi Foto: Scanpix

Enrico Letta och Berlusconi väntas samarbeta

Uppdaterad
Publicerad

Italiens president Giorgio Napolitano har utnämnt Enrico Letta till premiärminister och regeringsbildare.

Italien har stått utan regering sedan valet i februari och landets största parti PD har sedan dess inte lyckats samla stöd bland de andra partierna för att kunna bilda regering. I måndags installerades Italiens president Giorgio Napolitano efter att blivit vald i lördags. Vid installationen han skällde ut de stora etablerade partierna för att de inte kunde samarbeta och inte tog ansvar.

Enrico Letta har tidigare lovat att han ska ta hänsyn till kritiken i Napolitanos tal. Det innebär alltså att center-vänstern och Berlusconi kommer att sitta i samma regering. Men frågan är om vänsterns gräsrötter kan finna sig i ett samarbete med en så illa omtyckt man som Berlusconi, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Parlamentsval i Italien 2013

Nya regeringen måste rycka upp ekonomin

Det som komplicerar bilden är att Italien – EU:s tredje största ekonomi – befinner sig i nedförsbacke sedan många många år. Den nya regeringen måste rycka upp Italien ekonomiskt – och idéerna om hur detta ska gå till är olika inom högern och vänstern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet