Foto: Dövas tidning

Jan-Erik, 86, nekades tolk när han lades in på sjukhus för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

När Jan-Erik Jönsson strax före nyår insjuknade i covid-19 och blev inlagd på sjukhus blev han flera gånger nekad teckenspråkstolk, skriver Dövas tidning.

Sjukhuspersonal ville inte alltid flytta på sina munskydd för att Jan-Erik skulle kunna avläsa dem. De skrev också lappar till honom, när han egentligen föredrog att ha tolk.

Bara en gång fick Jan-Erik tolk, via mobiltelefon, och då hade han svårt att se tolken i den lilla skärmen, skriver Dövas tidning.

Coronaviruset – Teckenspråk

Jan-Erik klarade sig och har nu kommit hem till sitt äldreboende.

Kritik från dövorganisationer

SDR:s förre kanslichef och generalsekreterare Tord Lind engagerade sig i fallet. Han fick hjälp av Tolkcentralen i Region Skåne att göra en avvikelserapport, och en utredning ska nu ta reda på vad som brustit.

Även Malmö Dövas Förening och Skånes Dövas Distriktsförbund har engagerat sig i fallet och har i ett öppet brev kritiserat Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet