Foto: Dmitri Lovetsky

Jessica Meir tar historiskt steg ut i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Inte nog med att hon är den första svenska kvinnan i rymden. I dag blir Jessica Meir historisk när hon tillsammans med den amerikanska kollegan Christina Koch tar sina första ”steg” ute i rymden på den allra första helkvinnliga rymdpromenaden.

Svensk-amerikanskan Jessica Meir anlände till den Internationella rymdstationen (ISS) den 26 september och väntas bli kvar på stationen i över ett halvår. Men det är först i dag som hon ger sig ut på sin allra första ”rymdpromenad” tillsammans med sin amerikanska kollega Christina Koch som nu gör sin fjärde tur ut i det fria i rymden.

Foto: AFP

Strax innan 14 idag på eftermiddagen – så påbörjar de ett fem och en halv timme långt reparations-arbete utanför skeppet.

Detta blir andra gången som en svensk är ute i det fria i rymden. Christer Fuglesang genomförde sammanlagt fem rymdpromenader under sina två rymdresor 2006 och 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.