Kamala Harris kritiserar HD-utnämningen

Publicerad

Utnämningen av Amy Coney Barrett till ny HD-domare så nära inpå president-valet i USA får mycket hård kritik av Demokraterna.

Utnämningen har retat upp Demokraterna eftersom Republikanerna själva motarbetade ett förslag på domare till Högsta domstolen 2016, då Barack Obama var president. Republikanernas motivering då var att utnämningen låg för nära valet. Efter valet utsåg Donald Trump en konservativ kandidat.

”I dag har Republikanerna trotsat det amerikanska folkets vilja genom att på ett regelvidrigt sätt godkänna en Högsta domstolen-domare”, skriver vicepresidentkandidaten Kamala Harris på Twitter.

Domarna utnämns på livstid, vilket gör att den konservativa majoriteten kan bli kvar i några årtionden. Nu vill vissa demokrater ändra balansen genom att utse fler HD-domare än dagens nio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.