Foto: TT

Kännbara ljud i skräckfilm

Uppdaterad
Publicerad

Tio år efter premiären av skräckfilmen ”Låt den rätte komma in” släpps den igen. Nu med ett ljudspår med en bas som ska kännas i både soffan och kroppen, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Ljuddesignern Per Sundström belönades med en Guldbagge för sitt arbete med ljudet i skräckfilmen ”Låt den rätte komma in”.

Tio år senare har han nu anpassat filmens ljudspår för att förhöja upplevelsen för döva och hörselskadade tittare, på uppdrag av Samsung och SF Anytime. Detta med bas som mullrar och ljud som är tänkt att kännas i både soffan och kroppen, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Teckenspråksvärlden

– Tekniken är inte ny på något sätt. Kännbara ljud finns i många actionfilmer. Det som är nytt, där vi är pionjärer, är att vi har anpassat mixen för döva, berättar Per Sundström.

I en scen i filmen får huvudpersonen Oskar ett slag över kinden. I originalfilmen följs slaget av ett slags tinnitusljud, som i den anpassade versionen har förstärkts med ett vibrerande basljud.

– Det har varit kul att se hur man kan jobba rent dramaturgiskt för döva. Vi var tvungna att tänka om där, att ljuden skulle anpassas till det som händer i bild och inget annat, säger Per Sundström.

En referensgrupp av döva har deltagit i och utvärderat arbetet med filmen. En av dem var skådespelaren Amina Ouahid, som är nöjd med resultatet. Hon skriver till Kulturnytt att hon har saknat att bli skrämd av skräckfilmer och thrillers, och att vibrationerna bidrog till att hon blev det.

Nu hoppas Amina Ouahid att filmbranschen tar tekniken till sig och börjar samarbeta med personer med dövkompetens i större utsträckning än i dag.

Enligt ljuddesignern Per Sundström har arbetet med det nya ljudspåret inte varit särskilt omfattande, och han tror att projektet kan inspirera branschen till att arbeta mer med anpassade och inkluderande ljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet