Foto: SVT

Kartläggning: Deltavarianter tar över i fler regioner

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av den virusvariant som kallas delta ökar i fart och håller på att bli den dominerande varianten i flera regioner i Sverige. Det visar en kartläggning som SVT har gjort.

Deltavarianten, den virusvariant som först upptäcktes i Indien, är en mer smittsam variant av coronaviruset. Jämfört med alfavarianten, den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien, kan den vara femtio procent mer smittsam, enligt bland andra Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskyddsexpert på Karolinska institutet.

I region Stockholm och region Kronoberg har nu drygt var tredje smittad deltavarianten. I Västmanland utgör deltavarianten fyra av tio smittade och i Blekinge och Uppsala är nu vartannat fall deltavarianten. I Värmland, som hade en tidig smittspridning av delta, är den varianten nu helt dominerande med 90 procent av alla fall.

– Vi måste vara väldigt vaksamma och ha god beredskap mot att sätta in riktade åtgärder ifall det skulle behövas, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Värmland.

Så stor andel av alla smittade har Deltavarianten:

Så här stor andel utgör deltavarianten av alla smittade i regionerna de två senaste veckorna:

Värmland: 90 procent

Blekinge: 50 procent

Uppsala: 50 procent

Västmanland: 40 procent

Stockholm: 35 procent

Kronoberg: 35 procent

Övriga regioner har inget, eller endast ett fåtal fall av deltavarianten.

Källa: Regionernas smittskyddsenheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet