Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kiruna förlorade och Danderyd vann när fastighetsskatten slopades Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons, Hanna Franzén/TT

Kiruna förlorade och Danderyd vann när fastighetsskatten slopades

Publicerad

Husägare i 160 av landets kommuner betalar mer i fastighetsavgift i dag än de gjorde innan skatten togs bort 2007. Det visar en granskning av SVT Nyheter.

När fastighetsskatten avskaffades och ersattes med en kommunal fastighetsavgift var löftet att det skulle innebära minskade kostnader för alla.

Men i takt med att taxeringsvärdena ökat så har också avgifterna gjort det. 2007 kostade fastighetsskatten 13,2 miljarder, i dag betalar husägarna 16,1 miljarder. Det är en klar ökning även om man räknar bort inflationen.

– Landsbygden betalar en procentuellt större del i dag än tidigare. Jag vet inte om det var meningen, men så har det blivit, säger Björn Anderson, utredare på Ekonomistyrningsverket, som har analyserat fastighetsavgiften.                        

I Gällivare, Pajala och Arjeplog har kostnaden ökat med mer än 50 procent. I Kiruna med 76 procent.             

I 65 kommuner har kostnaderna istället minskat. Det rör sig om landets mest välbärgade områden, som Täby, Nacka och Vellinge. På Lidingö och i Danderyd har kostnaderna till och med halverats. På länsnivå är alla län utom Stockholm förlorare.

VINNARE OCH FÖRLORARE PÅ AVSKAFFAD FASTIGHETSSKATT:

Visa

Förlorare:

Kiruna +76%

Gällivare +65 %

Pajala +54%

Arjeplog +53%

Tomelilla +47%

Orsa +38%

Örnsköldsvik +36%

Mullsjö +36%

Vinnare:

Danderyd -50%

Lidingö -42%

Vellinge  32%

Täby -30%

Nacka -30%

Vaxholm -29%

Kungsbacka -29%

Lomma -28%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer