Foto: Scanpix

Knark vanligt bland rättspsykspatienter

Publicerad

Rädsla, osäkerhet och en ständig jakt efter droger. Så beskrivs vardagen på Karsudden – landets största rättspsykiatriska klinik.

Där vårdas cirka 130 patienter, många av dem har begått grova brott. Andra patienter är omhändertagna för psykiatrisk vård. Anställda och patienterna vittnar för Östnytt om en tillvaro där den som har knark blir kung. En stor del av patienterna missbrukar droger och det handlar i några fall om landets farligaste brottslingar.

– 60-70 procent av våra patienter har ett aktivt drogmissbruk när de är här, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsudden till Östnytt.

Med den lagstiftningen som finns idag och det juridiska stöd kliniken har går det inte förhindra införsel av droger, enligt Kenth Persson, högst anvarig på Karsudden. Rättspsykiatrin ska anses som ett sjukhus och inte ett fängelse, och det är därför att det är sämre kontroller av till exempel narkotika, säger han.

Detta trots att de intagna i flera fall kan ha begått lika grova brott som fängelsedömda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer