Knutby: Tre före detta pastorer åtalas för misshandel

Publicerad

På onsdagen väcktes åtal mot tre före detta pastorer i den tidigare Knutby-församlingen. Åsa Waldau, som var av en ledarna, åtalas för misshandel.

En av gärningarna som beskrivs i åtalet ska ha skett utomlands 2016. Åklagaren menar att Waldau då bland annat ska ha bitit en kvinna i nacken, slitit i hennes hår och klöst henne över kroppen. Detta ska ha orsakat kvinnan smärta, enligt åtalet.

Vid ett annat tillfälle ska Åsa Waldau enligt åklagaren bland annat ha stuckigt en gaffel i en persons hand, sparkat personen i magen och dunkat personens huvud mot en vägg upprepade gånger.

En annan misshandel, gällande en annan ex-pastor, rör sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Den tidigare pastorn ska enligt åklagaren ha sexuellt utnyttjat en person som då var 17 år. Enligt åtalet handlar det om en rad olika sexuella handlingar.

Utredningen startade 2017

Utredningen startade 2017 efter att flera polisanmälningar gjorts mot medlemmar och tidigare medlemmar i församlingen.

Åsa Waldau förnekar gärningarna, det gör även den pastorn som är misstänkt för att ha sexuellt utnyttjat en person i beroendeställning. Den tredje pastorn som står åtalad för olaga tvång och misshandel erkänner gärningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer