Sebastian Gibrand med pokalen handen tog silver i Bocuse d'Or Europé i Turin. I bilden syns hans team av Tommy Myllymäki, Gustav Leonhardt och Henrik Norström. Foto: Viktor Fremling

Kockarnas jubel efter svenskt EM-silver

Uppdaterad
Publicerad

Svenske kocken Sebastian Gibrand kom på andra plats i kocktävlingen Bocuse d'Or Europé som avgjordes i Turin på tisdagen. Med rätter inspirerade av svensk sommar kom hans team med Tommy Myllymäki och Gustav Leonhardh före trean Danmark efter guldvinnaren Norge.

– Vi har lagt ner mycket träning och slit som gav avkastning, och har ett fantastiskt teamwork. Det som gör att vi tog ett silver idag, säger Sebastian Gibrand.

Tävlingen Bocuse d'Or Europé som i år hölls i Turin kan förklaras som kockarnas EM. Totalt deltog 20 länder.

Tävlingsmomentet bestod av att laga två rätter till 15 personer med huvudingredienserna ägg och kalv.

Sebastian Gibrand ville hans bidrag skulle föra tankarna till svenska sommar.

– Det är en internationell tävling så man måste gå ifrån det nordiska lite grann. Men samtidigt lyfta fram den nationella smaken från norden och Sverige.

Första rätten serverades på tallrik och bestod bland annat av hönsägg med örter, vitlök och Castelmagno-ost. Den andra rätten serverades på fat och bestod av kalvbräss och rostade grönsaker.

Andraplatsen i tävlingen innebär att Sebastian och hans team nu är kvalificerade till VM i Lyon nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.