Foto: SVT

Kommuner ger skattemiljoner till scientologirörelsens behandlingshem

Uppdaterad
Publicerad

Trots att drogbehandlingarna dömts ut av Socialstyrelsens experter har ett behandlingshem i Skåne med kopplingar till scientologirörelsen fått nästan 18 miljoner kronor i skattepengar de senaste åren av svenska kommuner.

Flest placeringar på hemmet Narconon i Eslöv har Malmö stad gjort. På sex år har man betalat knappt sju miljoner kronor, visar SVT:s granskning.  

Flera timmar långa bastubad och stora mängder vitaminer är några av metoderna som används mot drogberoende på behandlingshemmet Narconon i Eslöv.

Scientologirörelsen kan beskrivas som en slags religionsfilosofi och affärsverksamhet, där medlemmar köper olika kurser för att kunna nå målet CLEAR, då de ska få slippa sjukdomar och ha perfekta sinnen.

Stephen Kent, forskare i sociologi vid Alberta-universitetet i Kanada, kallar scientologirörelsen för en “kontrollerande, manipulativ organisation” och är starkt kritisk till Narconons verksamhet.

– Syftet är att rekrytera människor till scientologin. Det är väldigt tydligt, säger han.   

Behandlingshemmet i Skåne förnekar kopplingarna och uppger att man bara betalar en licensavgift till Narconons internationella del för att få använda dess metoder.

FAKTA: SCIENTOLOGIRÖRELSEN

* Scientologirörelsen uppstod i USA på 1950-talet och grundades av science fiction-författaren L. Ron Hubbard.

* Rörelsen kan beskrivas som en slags religionsfilosofi och affärsverksamhet, där medlemmar köper olika kurser för att kunna nå målet CLEAR, då de ska få slippa sjukdomar och ha perfekta sinnen.

* I Sverige är rörelsen liten, men i USA har den desto större makt och inflytande, och Hollywoodkändisar som Tom Cruise som medlemmar.

* Sociologiforskaren Stephen Kent beskriver scientologirörelsen som “en manipulativ, kontrollerande organisation” som fungerar som ett multinationellt företag, där verksamheter som Narconon är en viktig inkomstkälla för organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.