På torsdagen mottog konstnärskollektivet Konst i Blindo Örebros Tillgänglighetspris 2019. På bilden från vänster: Cecilia Ramstedt, prisutdelaren kommunala tillgänglighetsrådets ordförande Carina Toro Hartman, Adele Karlsson, Camilla Högberg och Frida Inghamn. Foto: Fredrik Kellén

Konst i Blindo tilldelades Örebros Tillgänglighetspris 2019

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärskollektivet Konst i Blindo tilldelades Örebros Tillgänglighetspris 2019. Priset delades ut igår i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

– Vi blev väldigt överraskade och lite förvånade över att vårt arbete verkligen uppmärksammats. Vi blev jätteglada och hoppas att detta ska inspirera fler konstuttryckare med funktionsvariationer att träda fram. Vi hoppas också att man tänker till extra kring tillgänglighet för alla medborgare, säger Camilla Högberg som är en av de fyra konstnärerna i konstnärskollektivet Konst i Blindo.

Konstnärskollektivet Konst i Blindo skapades efter ett annat konstprojekt ”Kännbart” som bestod av en kärnutställning där sex etablerade konstnärer undersökte hur de kunde uppleva samtidskonst utan att syn eller hörsel behövs. Projektet växte sedan med 17 “förstärkare”, personer med syn- och/eller hörselnedsättningar som skapade konst på egna villkor.

Teckenspråksvärlden

”Vi fick modet att skapa igen”

– Vi fyra jag, Cecilia Artemicia Ramstedt, Adele Karlsson och Frida Inghamn var förstärkare och möttes via Kännbart. Tack vare projektet återfick vi modet att skapa igen, till exempel jag har ritat och målat i hela mitt liv men när synen sviktade så tvivlade jag på min förmåga. Under Kännbart återfick jag mitt mod och använder numera min dövblindhet som utgångspunkt i mitt skapande. Detsamma gäller för de andra tre. När Kännbart upphörde så kände vi fyra som var bosatta i Örebro att projektet må vara slut, men för oss hade den kreativa processen bara börjat. Då bestämde vi oss för att gå ihop och göra något, vi blev konstnärskollektivet Konst i Blindo, säger Camilla Högberg.

Tillgänglighetsrådets motivering till 2019 års Tillgänglighetpris är:

”Genom att ställa krav på sig själva och Örebro har man genom sitt engagemang skapat konst som beskriver hinder och utmaningar som man som människa kan möta i samhället. Genom olika typer av konstverk får beskådaren en resa i hur en person med dövblindhet och synskada kan uppleva sin omgivning. Att ställa ut sina konstverk i Wadköping, i en arena som är tillgänglig för alla tack vare smarta lösningar, var ett genidrag som gjorde att alla kunde uppleva dessa fyra konstnärers alster. Utställningen ökade med all säkerhet nyfikenheten för konst och inspirerade andra att våga ta fram sin kreativitet.

Nycklar i vardagen av Adele Karlsson. Foto: Privat
Iris, väktare av regnbågen av Cecilia Ramstedt. Foto: Privat
Vilse av Camilla Högberg Foto: Privat
”Olof Palme i Örebro 2020” av Frida Foto: Privat

Konst i Blindo’s tal:

Tack, det gläder oss mycket att bli uppmärksammade i vårt tillgänglighetsarbete i samband med vår konstutställning – ett Mörker av ljus. Mörkret är det vi inte kan se men för oss som är gravt syn- och hörselskadade kan mörkret bestå av bländade ljus och synbortfall. Ett mörker kan te sig på många olika sätt, även i form av känslor, okunskap, brist på tillgänglighet, inte kunna vara delaktig i olika sammanhang.

Tre av oss fyra behöver dövblindtolkar för att kunna delta fullt ut här idag. Vi fick tolk! Men det var inte en självklarhet från början. Tolkbrist leder till en vardag med mycket stress och oro. Att istället för att glädjas åt att få ett fantastiskt pris känna panik för sitt tolkbehov.

Vi tycker att tillgänglighet är oerhört viktigt. Därför integrerade vi tillgängligheten i uppbyggnaden av utställningen. Vi önskar att få se mer av integrerad tillgänglighet i fler offentliga sammanhang. Vi önskar att det fanns en enhet som jobbar specifikt med integrerad tillgänglighet för kommunens alla delar med rätt kunskap och kompetens.

Tack så mycket till er som stöttat oss och ni som nominerat oss. Vi kommer att fortsätta med vårt arbete för tillgänglighet och konst!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet