Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården går upp i stabsläge, meddelar Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i en debattartikel i DN Debatt.

Platsbristen på landets häkten och anstalter är akut, skriver han.

Att Kriminalvården går upp i krisledningsstab innebär i praktiken kortare beslutsvägar, ökade befogenheter och en koncentration av resurser, skriver Martin Holmgren i DN Debatt.

På anstalter är beläggningen nu över 100 procent och i häktena är beläggningen strax under 100 procent.

Det skapar bland annat problem när intagna behöver omplaceras vid ordningsstörningar. Störst är platsbristen i den högsta säkerhetsklassen, klass 1, där intagna som dömts för allvarlig brottslighet, och som har en förhöjd risk för bland annat våldsutövande, fortsatt brottslighet och rymning, placeras.

Att platsbristen är som störst inom just den högsta säkerhetsklassen är problematiskt, skriver Martin Holmgren.

”Förmågan att klara grunduppdraget hotad”

Kriminalvården ska expandera med 2 000 nya platser under de kommande tio åren, varav 1 400 platser är i anstalt och 600 är häktesplatser.

Kriminalvården har fått besked om ökat anslag för att klara utvidgningen. Samtidigt växer Kriminalvårdens uppdrag på flera sätt, skriver Martin Holmgren.

”Läget är nu så pressat att vår förmåga att klara grunduppdraget är hotad”, skriver Martin Holmgren i DN Debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.