Kvinnor och män ser olika på samtycke

Publicerad

Unga män och kvinnor har olika inställning till den nya samtyckeslagen, visar en Sifo-undersökning som Brottsoffermyndigheten har beställt.

Undersökningen är en del av en kampanj, ”Av fri vilja”, som dragits igång för att informera unga om lagen, som i korthet innebär att sex som inte är frivilligt blir olagligt.

Kvinnor mer positiva

Resultatet av undersökningen visar att män och kvinnor ser olika på vad som som är samtycke.

90 procent av kvinnorna ställer sig positiva till lagen, medan samma siffra hos männen är 63 procent.

83 procent av männen och 85 procent av kvinnorna ansåg att samtycke till sex finns när den andra personen säger ja, och 33 procent av männen och 16 procent av kvinnorna när man lägger sig naken med en annan person.

17 procent av männen och 7 procent av kvinnorna ansåg att samtycke finns när man följer med någon hem sent på kvällen, och 17 procent av männen och 9 procent av kvinnorna när man är ihop.

Brottsoffermyndighetenens generaldirektör Annika Öster menar att resultatet av undersökningen visar på ett behov av att prata mer om frivillighet i relation till sex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer