Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lagerhållning av medicin skiljer stort Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lagerhållning av medicin skiljer stort

Publicerad

Det skiljer stort i lagerhållningen mellan apoteken i olika regioner i Sverige. En medicin som är vanlig i vissa regioner finns överhuvudtaget inte i andra.

SVT har granskat lagerhållningen för tolv typiska mediciner för tre grupper av folksjukdomar: diabetes typ 1 och 2, hjärt- och kärlsjukdomar och lungsjukdomen kol, astma och allergi.

Diabetesmedicinen Humulin finns i åtta av tio apotek i Norrbotten, men saknas helt i Halland. Och Mindiab finns på alla apotek i Gotland och Jönköping, men bara i vartannat i Västra Götaland.

Hjärtmedicinen Enalapril krka finns bara på en tredjedel av apoteken i Dalarna, men på över åtta av tio i Sörmland. Astma och KOL-medicinen Formatris Novolizer finns i nio av tio apotek i Östergötland, men bara på två av tio i Västernorrland.

Inte alltid enkelt att byta ut

Det finns alternativ till många receptbelagda mediciner i Sverige, så kallad generika.

Men det kan vara ett problem att byta ut läkemedlet. Enligt Astma- och allergiförbundet skriver läkarna ut en specifik medicin till en specifik patient av en anledning, och att det är allvarligt om man inte får den medicin man behöver. Ibland går det inte att ersätta med en annan medicin, utan det kan leda till en försämrad sjukdomsbild med till exempel kronisk astma.

– Många av våra medlemmar är också äldre och de drabbas särskilt hårt. De kan inte springa runt till olika apotek och vet inte hur man beställer på nätet, säger Kristina Ljungros på Astma- och allergiförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer