Foto: TT/Jens Meyer

Lägsta grundvattennivån på 50 år

Grundvattennivåerna är de lägsta på 50 år. Var tionde kommun kommer att påverkas i sommar, enligt en undersökning som SVT har gjort.

Redan nu påverkas bland annat Halmstad, Karlshamn och Gotland mycket eller ganska mycket. I  Södertälje är läget så allvarligt att bevattningsförbud införts.                                            

Vattenbristen beror på att det har regnat och snöat för lite på många håll i Sverige de senaste åren. Även den torra våren har gjort läget värre. 

Stora delar av sydöstra Sverige och en bit upp längs Norrlandskusten har nu grundvattennivåer som betecknas som ”mycket under de normala” av Statens Geologiska Undersökning, SGU.                                             

-På många håll har vi noterat de absolut lägsta nivåerna sedan vi började mäta för 50 år sedan, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU till SVT Nyheter.                                                         

Det är bara fjällvärlden har normala nivåer.                                                                   

-Vi förväntar oss att grundvattennivåerna kommer att fortsätta att sjunka. Det är ett allvarligt läge som hela tiden försämras, säger Thunholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer