Kraftiga översvämningar har drabbat delar av Mocambique. I kuststaden Beira börjar drabbade familjer återvända till förödelsen som stormen lämnat efter sig Foto: Josh Estey/STR/AP/TT

Landssorg utlyst efter cyklon

Publicerad

Fler än 300 människor har omkommit i den dödliga tropiska cyklonen Idai som slagit hårt mot Moçambique och Zimbabwe.

– Vi har redan mer än 200 döda och nära 350 000 i riskzonen, sade Moçambiques president på tisdagen.

Zimbabwes regering uppger att runt hundra människor omkommit i landet och att hundratals fortfarande saknas. I grannlandet Malawi har en miljon människor drabbats av stormen och 80 000 tvingats lämna sina hem.

Stormen är en av de värsta någonsin på södra halvklotet enligt FN och dödstalen befaras öka rejält. President Filipe Nyusi har tidigare nämnt att det kan röra sig om tusen dödsfall  bara i Moçambique. Informationen är knapphändig då vissa drabbade områden isolerats totalt när internet och telefonnät slagits ut samtidigt som vägar och flygplatser förstörts i ovädret.

Enligt Rädda barnen är 260 000 barn i Moçambique drabbade och 400 000 människor i landet har blivit hemlösa, uppger Röda korset.

Moçambique utlyste på onsdagen en tre dagars landsorg till följd av katastrofen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer