Foto: SVT

Lars Kruth död

Uppdaterad
Publicerad

En av dövrörelsens absolut största profiler och pionjärer Lars Kruth har avlidit, skriver Sveriges Dövas Riksförbund på sin Facebooksida.

Lars Kruth var ordförande i Sveriges Dövas Riksförbund i flera omgångar, första gången som 35-åring 1955. Han var en av de stora förkämparna för det svenska teckenspråket, som efter en tuff kamp erkändes som dövas modersmål 1981, och han var bland annat med om att grunda Västanviks folkhögskola i Leksand, där studiemiljön är teckenspråkig.

Han var också författare och har bland annat skrivit boken ”En tyst värld full av liv”.

Teckenspråksvärlden

Lars Kruth blev hedersdoktor vid Stockholms universitet 1980, och han blev 1989 den förste att ta emot SDR:s pris som bär hans namn – Kruthmedaljen – en medalj som vart fjärde år delas ut till de personer som har gjort stora insatser för döva. Priset anses som den finaste utmärkelse man kan få i dövsammanhang i Sverige.

Lars Kruth, som var född i byn Åsan utanför Fåker i Jämtland, blev 98 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet