Foto: EPA/IRAN'S PRESIDENT OFFICE HANDOUT och Henrik Montgomery / TT

Löfven i telefonsamtal med Irans president – kräver ansvar

Uppdaterad
Publicerad

I ett telefonsamtal med Irans president under söndagskvällen framförde statsminister Stefan Löfven Sveriges fördömande av nedskjutningen av det ukrainska planet i Iran, det skriver regeringen på sin hemsida.

Löfven kräver också att de experter som Sverige och andra berörda länder vill skicka ska ges full insyn i utredningen. Statsministern betonade att Iran måste ta fullt ansvar för det som hänt, och president Hassan Rouhani lovade att Iran kommer att samarbeta.

Nedladdningen av datan från färdskrivaren sker den 17 januari, om det kan göras i Kiev, och ett möte där detaljerna från de så kallade svarta lådorna ska avslöjas planeras att hållas den 20 januari.

Enligt Haverikommissionen har Sverige ingen formell rätt att närvara vid det här mötet, men har ändå ansökt om att få vara med, och myndigheten är optimistisk om att önskan ska godkännas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkrasch i Iran – Teckenspråk

Mer i ämnet