Foto: Privat

Malin insjuknade i covid-19: ”Jag är så tacksam att läkarna räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Andersson insjuknade i covid-19 i slutet av förra året. Hon blev så sjuk att hon blev inlagd på intensivvårdsavdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Malin hade så allvarliga symptom att hon behövde andningshjälp med respirator, och hon låg nedsövd i tio dagar. I en intervju med Nyhetstecken berättar hon hur hon upplevde sin sjukdomsperiod.

Översättning av intervjun till svensk text:

Magnus

Coronaviruset – Teckenspråk

Hej!

Malin

Hej!

Magnus

Malin du insjuknade i Covid19 och hamnade på sjukhus,

Kan du berätta mer om hur du upplevde det?!

Malin

Jag blev sjuk den 26 november. Jag hade över 40 graders feber ont i lungorna och svårt att andas.

Min son som är 25 år gammal ringde ambulansen och de kom väldigt snabbt.

När de kom var det akut, jag fick syrgas och hamnade på IVA direkt.

Magnus

Hur länge hade du haft feber då?

Malin

I sex dagar.

Magnus

Du hade alltså feber i sex dagar innan du hamnade på sjukhus?!

Malin

Ja precis!

Och jag trodde att det bara var en vanlig förkylning, men när jag fick beskedet att det var Corona blev jag ganska chockad för jag trodde att testet skulle vara negativt.

Magnus

Kan du berätta mer om vilka symptom du hade?!

Malin

Jag hade 40 graders feber, jag svettades och skakade i hela kroppen, och det kändes som att lungorna vibrerade.

När ambulansen kom var jag väldigt omtöcknad och fick syrgas direkt! .. det var ju risk för att … och alltså... jag minns inte så mycket från ambulansen, men sen blev jag kvar på Karolinska sjukhuset ganska länge.. i 4 veckor.

Magnus

Vad fick du för hjälp på sjukhuset?

Malin

Jag blev sövd och de satte på mig olika elektroder och kopplade upp mig till en maskin.

Dom hade tagit av mig mina örhängen och halsband och allt sånt, men det märkte jag inte eftersom jag var sövd. Och så drömde jag jättemycket konstiga drömmar, men det sa dom efteråt att det inte var nåt konstigt.

Enligt läkaren så var situationen så allvarlig så det var därför jag hamnade på IVA. Det var väldigt akut och efteråt sa de att jag hade tur som överlevde!

Hade jag inte fått den hjälp jag fick i tid så hade jag dött.

Magnus

Vad skönt att du fick hjälp i tid!

Hur mår du i dag?

Malin

Jag mår bra men jag har fortfarande ont i armarna och benen. Sen fick jag komma till rehabiliteringen i Stora Sköndal i två veckor och där fick jag hjälp med rehabilitering, att träna på att röra mig. Jag är fortfarande ganska stel i mina leder men i början fick jag träna på att gå.

Jag låg på två olika avdelningar, först IVA och då kunde jag bara ligga ner, sen låg jag på MAVA då satt jag i rullstol och sen fick jag börja gå med rullator, usch det var hemskt!

Sedan fick jag komma till Stora Sköndal, det är ett trevligt område och där fick jag hjälp med rehabilitering.

Magnus

Hur fungerade det med tolk under hela den här tiden och när du låg på sjukhuset?

Malin

Vid ett tillfälle i början hade jag tolk på plats, med munskydd och visir, men sen fick tolkarna inte komma in på sjukhuset utan var med på distans via videosamtal istället, men det är ganska besvärligt eftersom nätet ibland är segt och det är dålig uppkoppling, jag är inte nöjd med den lösningen, det är mycket bättre att ha tolk på plats när man ska prata med läkaren! Varför kan inte tolkarna ha munskydd och visir...?

Det där är ett problem!

Magnus

Och nu är du hemma igen, hur går det för dig tycker du?

Malin

Jag har svårt att tvätta håret själv, det måste jag ha hjälp med! Och jag har fått tre stycken boendestöd, från början hade jag fem timmar i veckan men sen fick jag en extra, så sex timmar i veckan har jag hjälp. Det är en hörande person som kommer men vi skriver lappar så kommunikationen funkar okej och jag får hjälp med olika saker som att ringa olika myndigheter till exempel.

Jag har inte samma energi som förut och orkar inte lika mycket. Jag märker också att min handstil har förändrats, den är inte den samma som innan jag blev sjuk, den ser helt annorlunda ut och överhuvudtaget är jag inte samma person som innan jag blev sjuk i corona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet