Foto: Ur polisens förundersökning

Man gav sin sjuka fru dödlig injektion – åtalas för dråp

Uppdaterad
Publicerad

En 62-årig man i Västernorrland gav sin svårt sjuka fru en dödlig dos morfin. I dag inleds rättegången mot mannen som står åtalad för dråp, rapporterar SVT Västernorrland.

Händelsen inträffade i början av mars i år. 62-åringens fru var svårt sjuk i ME, tidigare benämnt som kroniskt trötthetssyndrom och enligt polisens förundersökning hade paret planerat kvinnans död en längre tid.     

Mannen hävdar att injektionen skedde i samförstånd och enligt kvinnans önskemål, sedan hon först försökt injicera lösningen själv men visade sig för svag.                                

Åklagare Stina Sjöqvist tror att rättegången till stor del kommer att handla om hur sjuk kvinnan var.

– Blir det mera straffvärt om man är nära döden eller inte, frågar hon sig.

Advokat Thomas Bodström företräder den 62-årige man som står åtalad för dråp sedan han gett sin fru dödshjälp.

– Han ser fram emot rättegången, för då kommer han att kunna visa hur samhället svikit honom och hans fru fullständigt. Under ett par decennier har de förgäves bett om hjälp och hamnat i den svåraste situation man kan befinna sig i, säger Bodström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.