Foto: SVT

Många avslag för vanvård som barn

Publicerad

Det var en dokumentär på SVT, ”Stulen barndom”, som belyste hur många barn under drygt 70 års tid vanvårdades i fosterhem och barnhem. Det blev början till att staten startade en utredning och beslöt att betala ut ersättningar till de drabbade. Nu i juni avslutar nämnden sitt arbete och facit finns. Över hälften har fått avslag.

Mellan 1920-1995 omhändertogs minst en kvarts miljon barn av samhället och placerades på barnhem eller fosterhem. 1 januari 2013 bildades Ersättningsnämnden för att ta emot ansökningar från människor som ansåg att de vanvårdats.

Fler än beräknat har fått avslag

Totalt har närmare 5.000 personer sökt ersättning. Av dem har 2.192 personer (46 procent) beviljats ersättning och 2.602 personer (54 procent) har fått avslag.

Det är fler än beräknat. Cirka en miljard kr avsattes till ersättning men bara hälften har använts.

Göran Johansson ledde vanvårdsutredningen och är starkt kritisk till att så få fått ersättning. Han anser att lagen som skulle styra vilka som skulle ersättas blev för sträng och att kraven på den enskilde för att bevisa allvarlig vanvård blev alltför högt ställda.

 Det bör antingen ha varit en fruktansvärd dålig proposition som skrevs, att man inte begrep bättre, var inkompetent. Eller också var man en lydig dräng till en regering som ville spara pengar, säger Johansson.

Han menar också att i en internationell jämförelse är det väldigt få som fått ersättning i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.