Foto: Arkiv / Tomas Oneborg / SvD / TT

”Många patienter kommer att väljas bort”

Publicerad

Vården kan behöva välja bort även patienter som har goda utsikter att klara sig, enligt Lars Sandman, professor i sjukvårdsetik. Sandman har varit med och tagit fram nya riktlinjer för prioriteringar.

Att behöva prioritera bort patienter är något vården måste göra även i vanliga fall, exempelvis vid stora olyckor. Men skillnaderna är ändå tydliga mot den situation som väntar.

– Det kan ske en trafikolycka med tio personer när vården är dåligt bemannad och bara kan ta hand om fem av dem. Men nu kommer många behöva väljas bort under en lång tid, vilket är unikt. Man ser inte samma ljus i tunneln som vid trafikolyckan, säger Lars Sandman.

Tre kategorier

För att prioritera vilka patienter som ska få vård delas de in i tre kategorier, baserat på hur sannolikt det är att de överlever. Nivå tre handlar om patienter där sannolikheten att överleva är låg, medan det motsatta gäller för nivå ett.

– I normal sjukvårdsverksamhet kan man ställas inför svåra prioriteringar, men då ofta på nivå tre. Nu kan det bli så att vi måste prioritera på nivå ett, vården kan alltså behöva välja bort även patienter som har goda utsikter att klara sig, säger Lars Sandman.

Om det behöver prioriteras inom nivåerna ska det göras utifrån den förväntade återstående livslängden.

Förutom att hjälpa vårdpersonal hoppas Lars Sandman att dokumentet ska göra det tydligt för medborgarna vad som gäller.

– Det har redan spridits konspirationsteorier om hur prioriteringarna kommer att gå till. Det är tydligt i riktlinjerna att man inte får ta hänsyn till saker som social situation eller hur man utsatts för smittan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet