Manifestationer för klimatet – i över hundra svenska städer

Uppdaterad
Publicerad

Det som förra året började med att Greta Thunberg skolstrejkade för klimatet når under fredagen global omfattning.

I över 100 länder och på 1 700 platser kommer det att hållas miljömanifestationer.

Vi står inför en existentiell kris, den största mänskligheten någonsin stått inför, säger Thunberg i sitt tal på Mynttorget i Stockholm.

Nästan 1 700 platser i över 100 länder runt om i världen hade under torsdagen meddelat att det skulle delta i klimatmanifestationer i dag. Men antalet har ökat ytterligare, enligt Greta Thunberg.

Greta Thunberg – teckenspråk

I Sverige förebereds manifestationer i minst 114 städer, och vid 12-tiden talade Thunberg på Mynttorget i Stockholm.

 Vi är de unga, vi har inte bidragit till den här krisen. Vi kommer inte acceptera det. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer fortsätta, säger hon.

Demonstrationen startade vid Sergels torg och tog sig sedan vidare till Mynttorget. Foto: SVT

Skol- och sittstrejkar för klimatet

16-åriga Thunberg har varje fredag sedan i somras skol- och sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm och tusentals ungdomar har tagit efter, bland annat i Tyskland och Storbritannien.

Fredagens manifestation syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

Tidigare i veckan blev det klart att Thunberg nomineras till Nobels fredspris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greta Thunberg – teckenspråk

Mer i ämnet