Foto: TT

Miljontals lösenord ute på nätet

Publicerad

Ca tio miljoner svenska konton med lösenord ligger ute på nätet tillgängliga för alla att ladda ner. Med hjälp av en före detta superhackare har SVT Dold hittat miljontals konton och lösenord som läckt ut.

-Det är väldigt enkelt och det gäller bara att veta ungefär vilka hemsidor man ska kolla på, säger Dan Egerstad, som i dag jobbar med it-säkerhet.

Uppgifterna finns på olika forum på nätet där hackare delar med sig av vad de kommit över när en hemsida hackats. Här finns uppgifter om användarnamn, mejl och lösenord från stora läckor. Bland alla konton finns t.ex. journalister från samtliga stora medier, riksdagsledamöter, personal på hovet, studenter, FRA, poliser.                                       

Det är uppgifter som hackare sedan kan använda för att försöka ta sig in på andras konton. Dan Egerstad menar att det inte är så svårt. Många använder samma lösenord på flera ställen.                                             

-Jag ser var och varannan dag folk som fått sin mejl eller sitt facebookkonto, twitter eller Instagram hackat. Oftast så förstår inte användarna att det är för att de använder samma lösenord någon annanstans. Det är det största säkerhetshotet, säger han.

Antal träffar i SVT:s databas

svt.se

932 träffar

sverigesradio.se, sr.se

644

aftonbladet.se

367

expressen.se

206

svd.se

195

dn.se

262

riksdagen.se

280 träffar

fra.se

9

sakerhetspolisen.se (Säpo)

3

nordea.se

390

Swedbank.se

772

Handelsbanken.se

1093

dramaten.se

31

hovet (royalcourt.se)

13

polisen.se

106

socialdemokraterna.se

43

moderat.se

589

mp.se

181

centerpartiet.se

194

folkpartiet.se (liberalerna)

36

kd.se

93

sd.se

37

Regeringskansliet.se

7

Svenskaakademien.se

7

Nobel.se

24

Aklagare.se (Åklagarmyndigheten)

53

Karolinska

2586

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.