Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mindy Drapsa: ”Man får chans att undersöka vad Visual Vernacular och teckenspråkspoesi är” Foto: SVT

Mindy Drapsa: ”Man får chans att undersöka vad Visual Vernacular och teckenspråkspoesi är”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17–21 november arrangerar Riksteatern Crea Sign Language Arts Workshop.

Det handlar om en internationell sammankomst där 16 konstnärer från flera länder utforskar de teckenspråkiga konstgenrerna. Allmänheten bjuds sedan in till en visning av den scenkonst de skapat på plats, lördagen den 20 november.

Mindy Drapsa, Konstnärlig ledare, Riksteatern Crea, berättar mer om Riksteatern Crea Sign Language Arts Workshop i en intervju här ovanför.

En teknik som har blivit central inom teckenspråk är Visual Vernacular. Det är en uttrycksfull och konstnärlig form av teckenspråksberättande. Berättaren använder visuella tekniker som rollförskjutning, ansiktsuttryck och mimning för att berätta en historia på ett visuellt uttrycksfullt sätt. Användningen av ikoniska tecken, eller tecken som ser ut som vad de representerar, i kombination med rollförskjutning och andra tekniker gör att berättelser kan förstås universellt, skriver Riksteatern.

I dagsläget finns det inte så mycket forskning och dokumentation på området. Men med Sign Language Arts erbjuds scenkonstnärer från hela världen en unik möjlighet för att tillsammans utforska de teckenspråkiga konstgenrerna, teckenspråkspoesi och Visual Vernacular (VV), samt hitta en grund för en kommande, varaktig dokumentation och hur man kan arbeta vidare över de geografiska gränserna, skriver Riksteatern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet