Foto: TT

Missbruk av tramadol ökar kraftigt

Publicerad

Missbruket av det narkotikaklassade smärtstillande läkemedlet tramadol ökar kraftigt i hela landet.

En avhandling från Lunds universitet visar att 31 procent av de unga som  sökt vård för sitt missbruk hos vårdmottagningen Maria Malmö använde drogen. Även i resten av landet ökar missbruket av drogen. Ökningen syns även i tullens beslag, som mer än sjufaldigats 2010-2016.

Hur många som dött av överdoser är oklart, men i fjol var det 73 personer som dog av förgiftning där tramadol fanns i kroppen.

Expert: ”Skifte i droganvändandet”

– Det vi nu ser kan vara ett skifte i droganvändandet från mer traditionella illegala droger till läkemedelsmissbruk. Det säger överläkaren och forskaren Martin Olsson som genomfört studien.

Tramadol är en opiod, precis som heroin och morfin. Tramadol har både en uppiggande och antidepressiv effekt och är starkt beroendeframkallande. Många vittnar om en svår abstinens och ångest när drogen går ur kroppen.

– Man tänker säkert som ung att det är säkrare att missbruka läkemedel än andra droger, men så är det inte, säger Martin Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.