Foto: Privat/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Misstänkt misskötsel av djur på Arlagård – ”Bland det värsta jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Magra kor och djur som tvingas ligga i och vada i sin egen avföring. Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg kan visa unika bilder inifrån en svensk mjölkgård som varje vecka levererar tiotusentals liter mjölk till mejerijätten Arla.

Magra kor och djur som tvingas ligga i och vada i sin egen avföring. Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg kan visa unika bilder inifrån en svensk mjölkgård som varje vecka levererar tiotusentals liter mjölk till mejerijätten Arla.

“Djuren ska vara friska. Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö.”

Så står det i Arlas kvalitetsprogram.

Men Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg har fått tillgång till en nytagen film som visar en helt annan verklighet. Den är filmad inifrån en av de över 2 600 gårdar som levererar mjölk till Arla i Sverige – och en av de större mjölkgårdarna som finns i Hälsingland. Gården levererar tiotusentals liter mjölk till Arla varje vecka.

Filmen ska ha tagits för mindre än två månader sedan, i början på december.

– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin på Nationellt centrum för djurvälfärd vid Statens lantbruksuniversitet, SLU.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varning för starka bilder: Spela klippet för att se filmen inifrån mjölkgården. Foto: Privat/SVT

38 anmälningar mot gården

Sedan 2010 har Länsstyrelsen mottagit 38 anmälningar mot gården och ägaren. Flera gånger har brister konstaterats. I somras inkom en anmälan om djurplågeri och miljöbrott till polisen, och en förundersökning är startad.

Ägaren vill inte besvara SVT:s frågor. Även Arla har tackat nej till intervju och säger att de inte vill diskutera en enskild individ i media.

Mejerijätten skriver också i ett mejl att de tidigare tillfälligt stängt av mjölkleveransen från gården och att man nyligen gjort en revision som inte visade på några allvarliga brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer