Foto: TT/SVT

Misstänkta våldtäktsmän förhörs inte

Publicerad

Många våldtäktsutredningar läggs ned utan att den utpekade gärningsmannen förhörs. Det visar en kartläggning från SVT:s Uppdrag granskning.

Detta trots att rekommendationen från Åklagarmyndigheten är att den misstänkte i princip alltid bör förhöras.

Redan 2005 slog polis och åklagare fast i en gemensam rapport att den misstänkte i princip alltid ska höras innan en våldtäktsutredning läggs ner. Budskapet var: ”Vänd på alla stenar”.

Uppdrag granskning har granskat fall i ett par av de områden som har en låg andel uppklarade våldtäkter.

I Karlskrona lades 40 procent av utredningarna under perioden 2016 till augusti 2018 ned utan att den utpekade misstänkte förhördes. I Solna och Sundbyberg var det en tredjedel som lades ned utan att den utpekade förhörts.

Ulrika Rogland, som tidigare var åklagare men slutade i protest mot att våldtäktsutredningar inte fick tillräckliga resurser, menar att förhör av misstänkta är en viktig del i förundersökningen.

– Det kan vara så att de erkänner, det kan vara så att den ena berättar att ”den andre gjorde det här”. Det kan vara så att de säger att de hade sex men att de påstår att hon var med på det och då kommer det fram ytterligare uppgifter som man sen hör målsäganden mot. Men det kommer alltid vara en lucka så länge vi inte hört de här personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.