Moskéer godkänner månggifte för män

Uppdaterad
Publicerad

Nio av Sveriges tio största moskéer godkänner månggifte för män. Detta trots att muslimska ledare i svenska moskéer utåt är noga med att framhålla mannen och kvinnans lika värde. Det avslöjar kvällens Uppdrag Granskning.

Alla svenska församlingar som får ta del av statens bidrag till trossamfund tar samtidigt på sig rollen att ”upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar”. Uppdrag granskning har med dold kamera besökt moskéer på olika platser i landet för att ta reda på om det verkligen är så, och besökte eller ringde till tio moskéer. Flera av dem med dold kamera, och flera av svaren var långt ifrån den officiella bilden.

Bland annat att en man har rätt att gifta sig med fyra kvinnor. Kvinnan får inte neka sin man sex – och sex av tio moskéer avråder från att kontakta polis om hon blir slagen.

Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria och själv troende muslim, anser att svaren kvinnorna får är ett uttryck för en patriarkal tradition. Han tror inte att många muslimer i Sverige håller med om imamernas råd. – Rent spontant skulle jag säga att en ytterst liten del skulle gå med på en sån förnedring, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer