Foto: SVT

Myndighet betalade utpressare med skattemedel

Uppdaterad
Publicerad

När Myndigheten för press, radio och tv attackerades och fick datorerna låsta valde man att betala lösensumman till utpressarna. Tvärtemot alla rekommendationer.

Betala aldrig några pengar om du drabbas av utpressningsvirus, det gynnar kriminalitet  så lyder rådet från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och polisen.

– Vår starka rekommendation är att aldrig betala för då främjar man organiserad brottslighet, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisen.

Betalade cirka 5.000 kronor

Men Myndigheten för press, radio och tv gjorde tvärtom år 2015 och betalade cirka 5.000 kronor till de anonyma utpressare vars databas SVT har tillgång till.

– Det är klart man inte ska betala utpressare med skattemedel. Men det var ett val mellan pest eller kolera, säger generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson.

Myndigheten för press, radio och tv har till uppgift att bland annat besluta om presstöd och granska medier så att de följer lagar och regler. Charlotte Ingvar-Nilsson berättar att rättsutredningar och en rad andra viktiga dokument som hade arbetats fram under många år plötsligt var låsta.

”Tidspressad situation”

– Det var en väldigt tidspressad situation. Myndigheten kunde inte arbeta över huvud taget och ju längre tiden gick desto större blev risken att informationen skulle försvinna för alltid, säger Charlotte Ingvar-Nilsson.

Charlotte Ingvar-Nilsson tillträdde som generaldirektör efter att attacken ägde rum och var inte den som fattade beslutet om att betala.

Fotnot: SVT har bett att få ställa frågor till den chef på myndigheten som tog beslutet att betala, men myndigheten hänvisar till generaldirektören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Digitala utpressare - teckenspråk

Mer i ämnet