Foto: TT

”Närundervisning är det allra bästa för eleverna”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns möjlighet även för specialskolan att ha distansundervisning. Det skriver utbildningsminister Anna Ekström i ett mejlsvar på Manillaelevernas oro för smittspridningen.

Nyhetstecken: Varför är sär- och specialskolor undantagna från möjligheten att besluta om distansundervisning?

Anna Ekström: Distansundervisning kan användas i specialskolan och grundsärskolan, t.ex. om en skola behöver stänga för att för många i personalen är sjuka med anledning av pandemin eller om en huvudman beslutar att stänga en skola helt eller delvis efter samråd med smittskyddsläkare. Så möjligheten att införa distansundervisning finns. Det som skiljer är att grundskolans högstadium och gymnasieskolan också kan övergå till fjärr- eller distansundervisning för att förhindra trängsel i skolenhetens lokaler eller i kollektivtrafiken. Elevgrupperna i specialskolan och grundsärskolan är vanligtvis små jämfört med grundskolan och eleverna har ofta behov som innebär att enbart närundervisning generellt är mest lämpligt.

Teckenspråksvärlden

Nyhetstecken: Vad vill utbildningsministern säga till de oroliga barnen?

Anna Ekström: Jag förstår att man kan vara orolig och vill göra det man kan för att förhindra smittan. Därför behöver skolans huvudmän och rektorer precis som i alla skolor genomföra åtgärder för att minska smittspridningen t.ex. att vädra klassrum så mycket som möjligt, skärpa städ- och hygienrutiner, ha lektioner utomhus när det går och undvika samlingar med personal eller stora elevgrupper i matsal eller aula. Samtidigt vet vi att närundervisning är det allra bästa för eleverna, och att det är viktigt att skolorna kan vara öppna så mycket som möjligt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet