Nästan 50 000 varslade under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av mars har 49 500 personer varslats, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Även om antalet gick ner under förra veckan ligger varslen kvar på en rekordhög nivå och antalet nyinskrivna ökar.

– Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Förra veckan registrerades att 12 733 personer varslats om uppsägning. Det är 5 700 färre än veckan innan, men takten är fortsatt mycket hög enligt Arbetsförmedlingen.

54 procent av de som berörs av varslen har en arbetsgivare som utgår från Stockholm. De hårdast drabbade branscherna är hotell och restaurangnäringen, bemanning och handel, transport och information och kommunikation.

Även om de som varslats ännu inte blivit av med jobben märks det att krisen påverkar vikarier och visstidsanställda, skriver Arbetsförmedlingen.

Krisinformation.se

Direktrapportering om coronapandemin SVT Nyheter

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet