Foto: TT Nyhetsbyrån

Nelson Mandela är död

Uppdaterad
Publicerad

Fredskämpen och före detta presidenten i Sydafrika Nelson Mandela somnade in på torsdagskvällen. Han blev 95 år.

Mandela dog fridfullt i sitt hem i Johannesburg, meddelade Sydafrikas president Jacob Zuma i ett tal till nationen.

Mandela växte upp under enkla förhållanden, men redan som ung stod det klart att han skulle bli en person att räkna med. Han läste juridik och grundade en advokatbyrå, och han engagerade sig tidigt politiskt.

1964 dömdes Mandela till livstids fängelse och skickades till fängelseön Robben Island utanför Kapstaden. Han satt i fängelse i 27 år, men spelade ändå en viktig roll för kampen mot apartheid, inte minst som symbol.

1990 släpptes Mandela fri tillsammans med andra frihetskämpar och förhandlingar inleddes med nationalistpartiet, under ledning av F.W de Klerk.

Mandela förvånade omvärlden med sin otroliga optimism och frånvaro av bitterhet. Men förhandlingarna drog ut på tiden och samtidigt pågick hårda strider mellan regeringstrupper och rebeller, framförallt i storstädernas förstäder. Våldet höll på att stjälpa hela demokratiseringsprocessen.

Trots allt lyckades de bittra fienderna förhandla fram en ny och modern författning.

1993 fick Mandela och FW de Klerk dela på Nobels fredspris och i slutet av april 1994 hölls det första fria valet. Demokratin var ett faktum och Mandela tog över ledningen av Sydafrika som landets första svarta president.

Han lämnade presidentposten 1999 och ägnade sedan mycke ttid till att hjälpa fattiga barn.

Nelson Mandela blev 95 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.