Neonatalvården svårt pressad på flera av landets sjukhus

Läget är ansträngt på många av landets sjukhusavdelningar för barn som är födda för tidigt. På grund av platsbrist har Akademiska sjukhuset i Uppsala tvingats skicka familjer som ska få barn till Finland. En rundringning som SVT Nyheter har gjort visar att även flera andra sjukhus i Sverige har platsbrist på sina neonatalavdelningar.

 – Det är angeläget att snarast se över antalet neonatalplatser i hela Sverige, säger överläkare Niklas Segerdahl.

SVT Uppsala har tidigare berättat att fem familjer har skickats till Finland det senaste året för att få den neonatalvård som Akademiska sjukhuset i Uppsala inte har kunnat ge dem. Senast i helgen flögs två patienter till Åbo i Finland för vård av för tidigt födda barn.

Orsaken till att kvinnor tvingas föda i Finland är en kombination av att ett antal vårdplatser drogs in på Akademiska i fjol, samt att det råder brist på sjuksköterskor.

När SVT Nyheter ringer runt till 13 av landets sjukhus som erbjuder neonatalvård visar det sig att 8 av dem har platsbrist på neonatalavdelningen och att läget är pressat.

Samtidigt upplever andra sjukhus ingen större press och att läget är under kontroll på neonatalavdelningarna.

Erik Normann på Akademiska sjukhuset i Uppsala menar att lösningen på platsbristen ligger i att locka fler personer till att utbilda sig.

– Vi måste utbilda fler sjuksköterskor och ge dem en bra arbetsmiljö. Även satsa på arbetsmiljöåtgärder på neonatalkliniker så att det ska bli drägligt för dem att jobba kvar. De som väl börjar upptäcker ju hur viktigt och värdefullt det här jobbet är, säger Erik Normann.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer