Foto: TT/SVT

Novus: Högt förtroende för sjukvårdens hantering av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för institutioner och myndigheter i coronatider är överlag högt bland det svenska folket. Främst gäller det för sjukvården, det visar en mätning av Novus som gjorts på uppdrag av SVT.

26 procent av de som deltog i undersökningen svarar att de har mycket högt förtroende för sjukvården, och 33 procent att förtroendet är ganska högt.

19 procent har mycket högt förtroende för Folkhälsomyndigheten och 29 procent har ganska högt.

Coronaviruset – Teckenspråk

Förtroendet för regeringen är lägre. 19 procent uppger att de har mycket låg tillit till regeringen och 18 procent att de har ganska lågt.

11 procent uppger att de har mycket högt förtroende för regeringen.

Män har i regel lägre förtroende, medan kvinnor har högre förtroende, enligt undersökningen.

OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen, som gjorts på uppdrag av SVT, genomfördes i Novus Sverigepanel från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldern 18-79 år. Totalt 1 001 intervjuer genomfördes 3-10 mars 2020.

Frågan om förtroende för institutioner och myndigheter gällande coronaviruset löd:

Om du tänker på hur coronaviruset (covid-19) hanterats så här långt i Sverige, vilket förtroende har du för följande institutioner och myndigheter vad gäller deras hantering av viruset i Sverige?

– Sjukvården

– Folkhälsomyndigheten

– MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

– Din arbetsgivare (om du har en, annars ange vet ej)

– UD (Utrikesdepartementet)

– Regeringen

– Skolan

För varje institution/myndighet fick de tillfrågade ange sitt förtroende på en femgradig skala där 1 motsvarar mycket lågt förtroende och 5 mycket högt förtroende.

Resultatet bröts även ner på undergrupper, kön, ålder och partisympati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet