Visa alla (2)

Nu är roamingavgiften borta i hela EU

Från och med i dag kan du ringa, sms:a och surfa som hemma var du än befinner dig i EU. Nu är roamingavgiften borta oavsett vilken operatör du använder.

Roaming är benämningen på när en mobil kopplar upp sig mot en utländsk operatörs nät när man är utomlands, och har tidigare varit avgiftsbelagt, vilket orsakat många saftiga räkningar för surfsugna utlandsresenärer.

Nu är det alltså fritt fram att ringa till mobil och fast telefon, sms:a och surfa till samma pris som i Sverige i hela EU. Vilken surfmängd operatörerna erbjuder utomlands varierar dock, likaså bestämmelserna för mobilt bredband.

Inga fler chockräkningar                                       

-Det innebär att du ska kunna använda ditt svenska abonnemang på i princip samma villkor i ett EU-land som hemma. Risken för att komma hem och få en chockräkning är i princip borta, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna, till SVT.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer