Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Nu har handlingsplanen för tolktjänsten skickats ut på remiss

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga tolkutredningen har nu kommit fram till en handlingsplan för hur tolktjänsten kan stärkas. Nu har handlingsplanen skickats ut på remiss till myndigheter och organisationer.

Handlingsplanen för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet föreslår bland annat att:

* En nationell funktion för samordning av tolktjänstfrågor för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet inrättas. Funktionens arbete ska ske i samråd med regioner och berörda intresseorganisationer samt andra berörda aktörer.

Tolktjänsten

* En ny lag om tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet ersätter den nuvarande regleringen i hälso- och sjukvårdslagen om tolktjänst för vardagstolkning.

* Statsbidraget till regionerna för tolktjänst för vardagstolkning från 2024 räknas upp från 74 350 000 kronor till 115 420 000 kronor.

* Det allmännas stöd till tolk i arbetslivet samlas hos Arbetsförmedlingen inom ramen för en särskild insats om bidrag till tolk för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet.

Sista dag att svara på remissen är den 15 september 2022.

Läs mer om Handlingsplanen HÄR och HÄR.

Remisser:

Innan regeringen tar ställning till ett förslag skickas det på remiss till berörda myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter. Regeringen vill veta vad de som berörs tycker och vilket stöd som förslaget har. Även allmänheten har rätt att lämna synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tolktjänsten

Mer i ämnet