Enligt Socialstyrelsen har en fjärdedel av alla svenskar så dåliga matvanor att dom riskerar att bli sjuka och dö i förtid. Foto: TT

Ny rapport: Bara var tionde svensk äter hälsosamt

Uppdaterad
Publicerad

Dåliga matvanor är den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige. Men trots det är det stora skillnader i hur landstingen jobbar med människor som äter ohälsosamt. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket.

Att äta ohälsosam mat är faktiskt farligare för folkhälsan än vad bruk av tobak, alkohol eller för lite motion är. Socialstyrelsen har slagit fast att primärvården i landet ska jobba sjukdomsförebyggande med människor med ohälsosamma matvanor. Men när Livsmedelsverket nyligen undersökte hur det ser ut i landsting och regioner upptäcktes stora skillander. De har presenterat resultatet i en rapport som just publicerats.

Var fjärde har dåliga matvanor

Enligt Socialstyrelsen har en fjärdedel av alla svenskar så dåliga matvanor att de riskerar att bli sjuka och dö i förtid. Enligt WHO är dålig mat numera den största riskfaktorn att dö i förtid i Sverige. Och det är bara en tiondel av oss som äter så pass hälsosamt som Livsmedelsverket rekommenderar alla att äta. På Livsmedelsverket tror man att de flesta människor inte känner till hur viktigt det är med bra matvanor.

– Man kanske tänker att matvanorna mest spelar roll för hur man ser ut, och sådana saker. Men att det faktiskt har så stor betydelse för hälsan tror jag inte att många vet, säger Karin Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket.

”Farligt att äta ohälsosamt”

Nu tycker Livsmedelverket att fler landsting och regioner måste börja jobba mer systematiskt med frågan.

– Ja, det är farligt att äta ohälsosamt. Det är det som orsakar mest ohälsa och för tidig död i Sverige, säger Karin Brugård Konde.

I Livsmedelsverkets kostråd kan du läsa mer om vad du bör och inte bör äta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.