Foto: TT

Ny rapport: Flyktinginvandring en kostnad

Publicerad

Integrationen av flyktingar kostar i snitt 74 000 kronor per person och år för de offentliga finanserna. Det visar en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

Enligt rapporten, som är skriven av forskaren Joakim Ruist, har sysselsättningsnivån hos flyktingar försämrats gradvis under den undersökta perioden 1983-2015. Integrationen gick lättare på 1980-talet, med en stark arbetsmarknad, svårare under den ekonomiska krisen i början av 1990-talet, och från mitten av 1990-talet fram till idag har det varit ganska stabilt.

Kostnaderna uppges vara högst de första åren efter invandring. Under en period ger den genomsnittliga flyktingen ett positivt bidrag till staten. Det täcker dock inte underskottet från de första åren och det som uppkommer vid pensionsålder, enligt rapporten.

”Integrationen inte misslyckad”

Många politiker ser på integrationen av flyktingar som misslyckad. Det är dock överdrivet, enligt Joakim Ruist.

– Det är väldigt olyckligt att beskriva integrationen som en ödesfråga för hela landet, säger Joakim Ruist.

Han menar att det inte finns någon riktig måttstock för att kunna säga att den är lyckad eller misslyckad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer