Foto: SVT

Ny rapport: Många har haft svårt att få information om covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att många människor har haft svårt att få information om Covid-19.

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ville ta reda på hur personer med funktionsnedsättning har fått information om Covid-19 under pandemin. MTM bad företaget/föreningen Begripsam och Centrum för klinisk forskning i Dalarna om hjälp att undersöka det. Begripsam har intervjuat cirka 50 personer med olika funktionsnedsättningar och frågat om de har fått information om Covid-19 och om informationen varit enkel att förstå.

Undersökningen visar att många människor har haft svårt att få information om Covid-19.

Coronaviruset – Teckenspråk

Svårast har det varit för:

• Döva

• Dövblinda

• Personer med intellektuell funktionsnedsättning

• Personer som behöver få informationen bearbetad. (Exempelvis till lättläst svenska eller teckenspråk.)

Informationen som gäller alla i Sverige har de flesta fått och förstått. Till exempel att hålla avstånd och att tvätta händerna. Men när informationen handlat om mer personliga saker har det saknats bra och bearbetad information, enligt undersökningen. Till exempel tycker många att det har varit svårt att förstå informationen om hur de ska göra för att testa om de är sjuka.

Rapporten visar att centrala aktörer behöver vara bättre förberedda nästa gång en kris inträffar i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet