Foto: SVT

Ny rapport: Smakämnen i e-cigaretter kan vara farligare än nikotin

Uppdaterad
Publicerad

Smakämnen i e-cigaretter kan vara farligare än nikotin. I dag finns ingen kontroll över vad man får i sig om man röker en e-cigarett.

E-cigaretter ökar i popularitet och har så gjort sedan starten av försäljningen i början av 2000-talet. Rökare kan välja med eller helt utan nikotin. Bland de helt nikotinfria finns cirka 7 000 olika smaksättningar, som kaffe eller chokladkola.

– Vissa studier visar att de här smakämnena kan orsaka mer skada än vad nikotin gör. Man har sett förändringar i minne och inlärningsfunktioner, kopplat till en celldöd som blir av reaktioner med de olika ämnena som finns i smaksättningarna, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

På uppdrag av Länstyrelsen i Västra Götaland har Louise Adermark och en kollega vid Sahlgrenska akademin genomfört en kunskaps-sammanställning av alla de vetenskapliga studier som utvärderat e-cigaretternas säkerhet och hälsoeffekter.

”Stora risker”

– Jag visste redan att e-cigaretter med nikotin har kroniska hälsorisker på hjärnan, men jag hade inte räknat med att e-vätskorna skulle ha så stora risker, säger Louise Adermark till SVT Nyheter Väst.

Sedan juni 2017 finns en lag om e-cigaretter vad gäller försäljning, 18-års gräns, reklam med mera. Men när det kommer till smakämnenas sammansättning, vad som händer när dessa  molekyler hettas upp, vilka nya föreningar som då bildas och vilka effekter de har på lungorna är det ingen som i dag fullt ut vet. Och det finns inga regler som begränsar.

I nuläget finns ingen kontroll överhuvud taget över det här, säger Louise Adermark.

Flera undersökningar och rapporter visar även att e-cigaretter inte är särskilt effektiva mot rökaavänjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.