Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ny studie: Kyla kan hjälpa mot cancertillväxt

Publicerad

Forskare kan ha hittat en ny allierad i kampen mot cancer. Det handlar om det bruna fettet i människokroppen, som verkar kunna hindra cancertumörer från att växa, visar ny forskning från Karolinska institutet.

Det bruna fettet är som ett slags inre kroppsdel som normalt sett är avstängt, men när det aktiveras av kyla har det en förmåga att förbränna socker för att hålla oss varma. Forskarna är inte helt säkra på hur det bruna fettet motverkar cancer, men den bruna fettvävens enorma aptit på socker verkar kunna beröva cancertumörer på den näring de behöver för att kunna växa.

Hittills har försöken gjorts poå möss. Forskarna har även sett lovande resultat i en pilotstudie med en mänsklig cancerpatient, men behöver göra större studier för att kunna bekräfta att det kan fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.