Foto: M. Weiss/CfA

Ny superjord upptäckt

Forskare har med hjälp av instrument på det Europeiska sydobservatoriet i Chile upptäckt en ”superjord” som kretsar runt en liten ljussvag stjärna i stjärntecknet Valfisken. Den beskrivs nu som ett av de mest spännande målen för jakten på bevis för liv utanför vårt eget solsystem.

En superjord är en planet som är större än jorden men inte så stor som de stora gasplaneterna, till exempel Jupiter och Saturnus.

Stjärnan har fått beteckningen LHS 1140 och superjorden, LHS 1140b, bedöms ha en diameter på knappt 18.000 kilometer. Det är cirka 1,4 gånger jordens storlek. Massan och tätheten tros vara mycket högre än jordens.

Befinner sig i den ”beboliga zonen”

Planeten tros ligga mycket närmare sin stjärna än jorden, men eftersom stjärnan lyser svagt och avger mindre mängder högenergisk strålning så antas planeten ändå befinna sig i den ”beboeliga zonen” – det område runt en stjärna där det inte är för hett eller för kallt, där flytande vatten kan finnas, och liv som vi känner det skulle kunna uppstå.

Mer detaljerade undersökningar kommer att göras.

Forskningsresultaten publicerades i tidskriften Nature 20 april.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer