Foto: TT

Ny teaterchef för Teater Manu i Norge

Publicerad

Teaterchefen för teckenspråksteatern Teater Manu i Norge, Mira Zuckermann, ska gå i pension efter 20 års arbete. Styrelsen för Teater Manu har nu rekryterat en ny chef som heter Janne Langaas.

Rekryteringen har väckt reaktioner, även här i Sverige och flera andra länder. Reaktionerna i debattinlägg och i sociala medier handlar om att den nya teaterchefen inte är döv eller teckenspråkig.

Bland annat skriver konstnärliga ledaren för svenska Riksteatern Crea, Mindy Drapsa, i ett debattinlägg i Dövas Tidning bland annat att:

Teckenspråksvärlden

”Beklagligt att Teater Manu valt en hörande chef för ett teckenspråkigt teaterhus”

Nyhetstecken har sökt styrelsen för en intervju sedan i torsdags, men trots påminnelser har vi ännu inte fått svar.

Teater Manu har svarat på reaktionerna med ett inlägg på Scenekunst hemsida. Där skriver styrelsen bland annat:

”Teater Manus styrelse har registrerat diskussioner som har kommit efter tillkännagivandet. Teater Manu är glad att många är involverade i diskussionen om scenkonst i dövas perspektiv. Baserat på sin mångsidiga scenkonstserfarenhet och långa erfarenhet av ledningen kommer Janne Langaas att bygga vidare på vår starka historia, i samarbete med ett brett spektrum av konstnärliga krafter, både döva, hörselskadade och hörande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet