Foto: SVT

Ny våg av bluff-sms drabbar Postnords kunder

Uppdaterad
Publicerad

Postnord märker av en kraftig ökning av bedrägeriförsök i deras namn. De senaste veckorna har många människor fått sms där de uppmanas betala en fraktavgift för att lösa ut ett paket.

– Bedragarna anstränger sig till det yttersta för att finna nya lösningar för att fiska pengar och vi från vår sida försöker självklart ligga steget före. Men det är en svår kapplöpning. De kommer att finna nya vägar, och vi kommer finna nya motmedel, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Polisen: Det kommer att öka

Det är lätt och billigt för kriminella att komma över många mailadresser eller telefonnummer och göra stora bluff-utskick. Eftersom väldigt få polisanmäler är det svårt att säga exakt hur stort problemet är.

-På grund av att det är så lätt och billigt att utföra och så svårt att åka fast så självklart finns det här och det kommer naturligtvis att öka, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Oftast handlar det om små summor, men enligt polisen skickar bedragarna ut tusentals, eller hundratusentals, utskick så blir det pengar i slutändan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.