Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny våg av bluffdöva med insamlingslistor

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, varnar återigen för personer som låtsas vara döva och försöker lura människor att skänka pengar till döva och hörselskadade barn i Sverige.

I ett pressmeddelande skriver SDR att organiserat tiggeri eller lurendrejeri med personer som låtsas vara döva dyker upp med jämna mellanrum i alla länder och i alla städer. Förra året var det ett stort problem i hela landet, och nu verkar det vara tillbaka. Förbundet har den senaste tiden fått e-post och samtal från bland annat Uddevalla och Gotland.

Den som skriver på uppmanas att betala

Enligt SDR är tillvägagångssättet och mönstret detsamma. Personer går runt med listor och uppmanar människor att skriva sitt namn på en namnlista som stöd för en organisation för döva och hörselskadade. Den som skriver på uppmanas att också betala. Det anges att den minsta summan är bestämd, till exempel 200 kronor och att man har medgivit betalningen genom att skriva på listan. SDR säger att man har hört berättelser om att personerna har försökt norpa åt sig större sedlar ur plånboken eller erbjudit sig att följa med till bankomaten.

Bluffdöva – teckenspråk

Ingen dövorganisation bakom

SDR betonar att man inte skickar ut folk på gator och torg för att försöka få in pengar till organisationen, och pengarna som skänks går inte till döva och hörselskadade barn i Sverige. Ingen svensk dövorganisation ligger bakom lurendrejeriet, och ingen dövorganisation från något annat land man har kontakt med eller känner till heller, enligt SDR.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffdöva – teckenspråk

Mer i ämnet