Foto: TT

Ny virusattack mot internetbanker

Publicerad

Står det ”Vänligen vänta” när du försöker logga in på internetbanken via dator? Då bör du se upp din dator kan vara smittad av ett virus som försöker stjäla dina inloggningsuppgifter.

– Avbryt inloggningen omedelbart, uppmanar Nordea.

Nu varnas det för att  ett nygammalt datorvirus åter börjat sprida sig i Norden. Virusets syfte är att få tillgång till lösenord och andra uppgifter från kunder som använder internetbank.

Varnar i förväg

– Det är vår säkerhetsavdelning som fått signaler om att viruset TrickBot hade börjat cirkulera igen med inriktning på bankkunder i norden. Och denna gång bestämde vi oss för att vara proaktiva och gå ut med en varning innan några kunder hunnit bli drabbade, och hittills har det fungerat,  berättar Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea för SVT Nyheter.

Viruset ”vilar”

Enligt Nordea blir datorn smittad om användaren öppnar filen eller klickar på länken. Exakt hur en smittad dator beter sig vet man inte, men mycket talar för att viruset vilar tills användaren försöker logga in på sin internetbank. Då aktiveras det och försöker stjäla inloggningsuppgifter.

Enligt polisen hamnar man på en sida som är identisk med den riktiga banksidan, och när man knappar in sina uppgifter kopieras de, och bedragaren får tillgång till inloggningsuppgifterna.

– Om inloggningen går trögt på en dator kan man pröva att logga in från en annan. Om det går bättre där är risken stor att datorn blivit smittad, det är ju själva datorn som får virus, inte bankkontot, säger Nordea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.